Norah Kohle

 

Norahs hästresa började som så många andras - vid spiltorna på den lokala ridskolan. Där hängde hon många timmar i många år och gjorde ”allt”; Lärde sig att rida, provade på voltige, flätade manar och svansar tills fingrarna värkte, tävlade klubbhoppningar på ridskoleponnyerna… Och blev bara mer och mer hästfrälst för var dag.

 

Det var när hon, elva år gammal, mötte ”C” (senare Conny) som allt ändrades. Han vände upp och ner på spelplanen och under deras första år fick han Norah att inse att hon egentligen inte kunde ett dyft om hästar.

 

Intresset för psykologi väcktes tidigt – varför beter sig hästen som han gör, varför reagerar han på det ena eller andra sättet, och vad spelar vi människor för roll i vad han tycker och känner om olika saker? Norah spenderade timmar ute i hagen, sittandes på en sten studerandes hästarnas samspel i flocken. Hon var fast besluten att lära sig ”prata häst”.

 

Genom åren har Norah sökt inspiration och kunskap i många olika hörn av hästvärlden; Hon tränade under många år regelbundet för Maria Gramén, som satte ord på de diffusa känslor och funderingar Norah hade kring samvaron med Conny. Nyfikenhet har lett till både högt och lågt och Norah har provat på allt från hoppning, dressyr, Parelli Natural Horsemanship körning, Ecole de Légèreté, western, vaquero, akademiskt, klickerträning m.m. Hon tränade under ett par år för den tjeckiska frihetsdressyr-tränaren Honza Bláha, innan intresset för historisk ridkonst växte och hon bland annat åkte med Conny till Fürstliche Hofreitschule i Bückeburg för utbildning hos Wolfgang Krischke. Susanne Lohas (Philippe Karl) har varit en stor inspirationskälla och Norah tränar för henne när möjlighet ges. 2009 tog hon sina första lektioner i Akademisk Ridkonst för Christofer Dahlgren och utbildar sig hos honom ett par gånger per år.

 

Många pusselbitar har format den verktygslåda hon idag bär med sig. Norah är väldigt ödmjuk inför andra människors filosofi och anser att det finns något att lära sig av varje möte.

 

Psykologi och förståelse för hästen som art ligger som en röd tråd genom allt hon gör. Om det handlar om en hopphäst eller ”skogsmulle” spelar ingen som helst roll – utrustning och inriktning kan variera men en häst är alltid en häst. Norahs mål är alltid att både häst och människa ska känna sig som vinnare.

 

Norah började undervisa i liten skala år 2009, startade sitt företag 2011 och jobbar idag med hästar på heltid.

Joakim Løvgren

 

Joakim växte upp på en gård med många olika djur, men det var främst hans mor och syster som hade intresse för hästar under hela sin barndom. Ibland följde han med på uteritt, men intresset för ridning och hästar hade ännu inte väckts. Det hade däremot hans intresse för historia! En dag besökte han Medeltidscentret i Nykøbing Falster, där han såg en riddarturnering och upptäckte att det var möjligt att återskapa och återuppleva historien på nära håll. Motiverad av att känna historien, började han som 16-åring rida dressyr och hoppa på sin mors oldenburgare Freja, främst för att han ville delta som riddare i riddarturneringar. De många lektionerna på Freja resulterade i att hans dröm så småningom blev verklighet, och Joakim red sin första riddarturnering sommaren 2006.

 

Han började studera noggrant många illustrerade manuskript från medeltiden, där han såg att hästarna avbildades med rund form och var fint samlade. Det var inte förrän han såg framsidan av en bok om akademisk ridkonst som Joakim upptäckte att det var möjligt att rekonstruera den förflutna ridkonsten. Därför bestämde han sig för att skaffa en riddarhäst som kunde hjälpa honom att rekonstruera. Sommaren 2009 träffade han sin kommande krigshäst för första gången, nämligen P.R.E-hingsten Absalon. Absalon var knappt ett år gammal när han fick Joakim som ägare, men Joakim ville ge Absalon de bästa förutsättningarna för en bra grundutbildning. Därför tog han praktik hos Michelle Wolf vid Engaarden - School of Academic Equestrian Art, i 2010. Joakim lånade en PRE-valack, Linse, under de tre månaderna han var hos Michelle, och tillsammans lärde de sig grundarbetet från marken.

 

Efter praktiken började Joakim studera historia vid Syddansk Universitet universitet hösten 2010, bl.a. för att kunna berätta och lära andra om historia. Med ett tillvalsämne inom kommunikation, förmedling och retorik skapade han en bra grund för att kunna förmedla historia och han har därefter arbetat som kommunikatör och guide på bl.a. Medeltidscentret vid Nykøbing Falster, Christiansborgs slott, Varbergs fästning och också som lärare i lärarutbildningen vid Professionshøjskolen Absalon i Vordingborg.

 

Som en del av sina studier åkte Absalon och Joakim till Fürstliche Hofreitschule i Bückeburg 2013. De undervisades nästan varje dag av Wolfgang Krischke, vilket hjälpte deras utveckling att skjuta i höjden. När de återvände hem efter en 7-månaders praktik, kunde Absalon skolorna (öppna, sluta och förvänd sluta) i alla gångarter, han reds i rustning, de hade övat sin första dust med lans och hade börjat på galoppiruetter. Det var alltså en nästan fullt utbildad krigshäst som Joakim tog med sig från Tyskland, och tillsammans utförde de riddarturneringar varje sommar i Medeltidscentret under de följande åren. 2016 fick Joakim sin masterexamen i historia, specialiserat på riddarkultur där hästen spelade en central roll. Hösten 2018 flyttade han och Absalon till Sverige och sedan hösten 2020 har Joakim erbjudit lektioner i historisk ridkonst. Absalon och Joakim arbetar fortfarande med att förbättra sin kunskap och tar lektioner för Christofer Dahlgren ett par gånger om året.

css.php