Välkommen att läsa mer om de olika områden vi undervisar i här.
Det kan vara svårt nog att förstå någon som talar samma språk, och kanske ännu svårare att göra sig förstådd. Hur är det då att kommunicera med någon som inte ens talar på samma sätt?
Kommunikation innebär överföring av information från en part till en annan. Det är ofta här det krockar i relationen mellan häst och människa. Vårt största ansvar som hästmänniskor är att förstå hur hästar kommunicerar, för att kunna ta tillvara på all information hästen sänder till oss. Vill vi utöver det träna tillsammans med hästen måste vi veta hur hästar lär sig och vad som motiverar just denna unika häst.
Hästpsykologi är Norahs specialitet och hon fokuserar på en ömsesidig respekt och en lekfull relation utan dominans. Psykologi är nyckeln till framgång oavsett vad man vill göra med sin häst!
Vårt huvudsakliga mål med ridning och dressyr är en motiverad häst som svarar för små hjälper. Vi drar inspiration från historisk ridkonst/barockridning samt akademiskt, och studerar de gamla manualerna för en djupare förståelse för dressyrens utveckling genom historien.
Klassisk ridkonst gynnar alla som strävar efter att förfina signalerna i ridningen och som vill kunna påverka med sitsen utan att vara ”i vägen”. Vi tror på dressyr för hästen snarare än hästen för dressyren.
Vi hjälper dig gärna oavsett din nuvarande nivå eller inriktning. Både Norah och Joakim undervisar i uppsutten dressyr och arbete från marken, med egen eller lånad häst.
Att träna i frihet är på sätt och vis ett steg vidare från hästpsykologi. När vi plockar bort utrustningen finns bara sanningen kvar och här får vi se svart på vitt hur lyckad kommunikationen till hästen är. Att ha frihetsdressyr i bakhuvudet i all form av hantering och träning hjälper till att bli tydlig och någon värd att följa, oavsett vad vi gör eller hur hästen är utrustad.
Vad är trickträning? All form av inlärning, där hästen lär sig att koppla samman signal, beteende och belöning kan egentligen ses som trickträning. Fantasin sätter gränsen och trickträning är ett fantastiskt komplement för en smidig, balanserad och mentalt aktiv häst. Fokus ligger främst på trick som stärker hästen fysiskt, ger honom bättre självkänsla och utvecklar vår kommunikation.
Norah undervisar i frihetsdressyr från mark och uppsuttet samt trickträning, och erbjuder prova-på lektioner med lånad häst.
Innan dressyr blev en sport var avsikten att använda dressyr för att göra det möjligt att slåss mot andra ryttare eller besegra fotsoldater.
Dressyr var ursprungligen en krigsdisciplin och den ryttare som bäst kunde kontrollera sin häst var den som vann striden. För att ridningen skulle bli så effektiv som möjligt var det också viktigt att hästen reds med fina hjälpare och med tyglarna i en hand - den andra handen var tvungen att hålla ett vapen.
Joakim försöker återskapa denna historiska krigsridning, där alla övningar syftar till att förbättra kommunikationen med hästen. Målet är att kunna använda vapen till häst, vilket innebär att hästen måste vara rörlig och framför allt känslig för sätet - den primära hjälpen.
Beriden stridskonst ger dressyren ett praktiskt syfte som är roligt för både häst och ryttare. Alla ekipage är välkomna, oavsett nivå eller tidigare erfarenhet.
Innan du kan fäkta "ordentligt" till häst är det optimalt om du först har provat det till fots. Vapenkontroll och balans är viktiga färdigheter vid fäktning, och om du behärskar dem till fots är det lättare att ta med upp på hästen.
Joakim lägger vikt vid att fäktningen ska vara realistisk och dynamisk, vilket innebär att försvaret är mycket viktigt. Om du inte kan försvara dig kan du inte vara ett hot mot motståndaren och därför är det bästa anfallet ett bra försvar. Joakim lär ut fäktning med enhandssvärd, svärd och bucklare och långsvärd.
Alla från nybörjare till mer erfarna fäktare är välkomna, oavsett om målet är beriden stridskonst eller inte.